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To all licensed iand surveyors 

Dear reader: 

This is Intended to stir you up and turn you on. It Is very Important 
that you revlev? and analyze the two letters In the following pages. 

These two docu-iients are considered to be extremely pertinent to the con­
frontation between the world of civil engineering and the world of land 
surveying in California. Interest in them lies not in their contro­
versial nature, but in the way they expose the question "Vho are we to_, 
believe?" These are pe rhaps the two most crucial letters ever written 
v.-lth respect to the land surveying profession. 

The letter from the Attorney General's Office is not only well-v7rltten. 
It is superb. Question No, 2 -—- "Why did the Board of Registration 
state, publicly, the exact opposite?" Note the dates of the letters* 

It is this vrriter's opinion that the time has com« when the entire land 
surveying profession should unite for the purpose'of asking the Cali­
fornia Legislature for a "Board of Registration for Professional Land 
Surveyors" based on the "Model Registration Act for Land Surveyors" 
approved by the National Council of Engineering Examiners and the Amer­
ican Congress on Surveying and Mapping. 

After you have read these letters over, carefully, three times, I would 
like for you to sit down and write me. Editor of the California Survey­
or, a letter explaining v;hat your thoughts are on this subject. Try 
very hard to become a member of your state Association. It is the con* 
tinuatlon -of your professional cateer that we are fighting for but we 
really need your help. (615.00 admission fee plus $25.00 annual dues.) 

To help you thirJc objectively In reading the letters, keep In mind 
the follovring question: "ifhat agency would be expected to interpret 
the law, the Attorney General* s Office or the Board of Registration 
for Professional Engineers?" It seems to me that the State Board is 
charged only with administration of the Land Surveyors Act under 
State law. 

Eugene L. foster, Editor 



m. 

IS^TZH ?SQK TriS BOARD OF R£SISTR.\TION FOR P E ' s I 
" • " ' • " ' • ' ' ~" ' — . ^ 1 ^ ^ — ^ p - ^ II j. 

"•'v i 
February 5, 1970 , j 

::r. Bud Uses, State Land Division ^̂  > 
1600 1 Street, Sacramento, California -̂  

Dear Mr. Uses 

The Board has stated: 

"The term 'naterial evidence*, as used in Section 8762 (a) of Chapter 
15, Division 3 of the Business and Professions Code (Land Surveyor Act) 
does not relate itself to either old or new (found or set) evidence." 

"Conversely, survey points foiind or set do not necessarily constitute 
'n̂ t̂erlal evidence , which vrould require recordation of a map accord­
ing to Section 8762 (a) .. If the evidence (found or set) is not sign-
ificantenough to make a difference,then it cannot be deemed 'material 
evidence'. 

"However,it can be stated that recordation of a map'is not required 
accordinr, to Section 8762 (a) if points were set which do not appear 
on any map, but whic'h points would not significantly affect the out-
cone of the survey; and the best interest of the public would not be 
significantly enhanced by the recordation." 

Sincerely, 
LOGAN MUIR, Executive Secretary 
By 
John ?. Quinlan 

Supervising Special Investigator 

L2TT5R FROK TH5 ATTORNEY GENERAL'S OFFICE 

February 24, 1969 

Arthur Flaherty, Executive Secretary 
Board of Registration for Civil and Professional Engineers 
1021 0 Street, Rm, A-102, Sacramento, California' 

This is in response to your memorandum of October 25, 1968, wherein you 
asked the following four Questions pertaining to Business and Professions 
Code Section 8762: 

1. Should the term "material evidence" referred to in Section 8762(a) 
be construed to indicate only evidence which the surveyor discovered 
in the field and does not appear of record, or should the term also 
include nev: monuments which the surveyor himself establishes? 

2. If more than one new monument is established,is a record,map required? 

3. If there exists no recorded map (but a recorded deed) for a particular 
property, and the surveyor establishes all the corners, is a record­
ed map required? 

A. If a surveyor recovers monuments other than that which was previously 
recorded, is a new record map required? 
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^espondlns to your questions requires construing the meaning of Bus­
iness and Professions Code sections 6762, 8763 and 8764. They follow: 

(Sections 8762, 8763 and 8764 are In here) (See the Act In your roster) 

These sections were enacted for the purpose of perpetuating the survey 
vrorl: of civil engineers and surveyors as public records in the fom of 
maps. Through the years, the Legislature has on occasion amended this 
la-.-r to lî iit the instances when the filing of a record of survey is 
mandatory for the purpose of avoiding unnecessary and expensive dupli­
cation of records. Tour questions deal with the second paragraph of 
section 8762 which makes the filing of a record of survey mandatory, as 
orposed to the first paragraph which makes the filing descretlonary. 

In responding to question 1, sections 8762 and 8764 must be read to­
gether. It is apparent that the words "material evidence" In section 
8762 include the particular itexs mentioned in section 8764, Section 
6764 requires that the record of survey must show both monuments "found" 
and "set". Therefore, it is apparent that section 8762 makes no dis­
tinction between monuments found during the survey and those set by the 
surveyor; both are material evidence which necessitates the filing of 
a record of survey. 

The answer to question 2 is affirmative, since section 8764 requires the 
filing of a record of survey on "all monuments found, set reset, re­
placed or removed . . . " 

In response to question 3, it is our opinion that a deed is not a 
"record" for the purposes of Business and Professions Code"section 
8762. Therefore, the factual situation set out in question 3 would re­
quire the filing of a"record of svirvey" within the meaning of section 
8763, that is, a "map". 

In reaching this conclusion, we recognize the possible ambiguity in 
section 8762 when it says "any map or record" in subsection (a), "such 
record" In subsection (b) and "such map" in subsection (d). While it 
is possible from this language, particularly subsection (a), to argue 
that since a recorded deed is a record, no record of survey need be 
filed, in our judgment, this argument ignores the'legislative history 
of the section and the fact that section 8762 must be construed to­
gether with sections 8763 and 8764. 

Business and Professions Code section 8763, added to the law in 1939t 
defines a record of survey as a map. The Legislature also amended 
section 3f'62 subsection (b) in 1939 to add "or record". Prior to this 
time, the exclusive concern of section 8762 had been with maps, and it 
seems highly unlikely that the Legislature would have Intended by the 
use of the word "record" to abrogate the need for a record of survey 
where there was a prior recorded deed. Certainly a deed does not per­
form the same function as a map; it does not perpetuate the survey. 
It appears that the reference to the "record" was a shorthand reference 
to records of survey previously recorded as ditingulshed from "any map". 
This is supported by the fact that both the enactment of section 8763 
and the amending in of "or record" oooured in 1939. 



You have advised that although many of the land surveyors follow the 
ahovG Interpretation, the practice in the profession has not been uni­
versal In this respect, and that this divergence in practice results 
larjrelv froT. dlsaf̂ reernent as to the construction of section 8762 (a). 
If GufcGtantlnl dlsaf-recment continues, it would seem evident that leg­
islative clarification should be sought. 

In responne to question No. 4, a record of survey should be filed v:here 
nonunents not previously of record are recovered, inasmuch as this Is 
specifically required by section 8764, However, I do not believe that 
the resettlnc of a previously recorded monument which has become dil­
apidated requires the flllne of a new record of survey, despite the 
fact that section S76A requires the Inclusion In the record of survey 
of any monunents "reset" or "replaced". This Is because the resetting 
or replacing of monuments, In the nature of aaintalnence, does not 
chanjte the purpose and functional Identity of a previously recorded 
monurient, it is already shown on a record of survey, and the filins of 
a nev; record of survey would not add to the public knowledge. Eowever, 
where any resetting or replacing of a monument so changes the nature 
of a monument as to dehors the record, a new redord of survey should 
be filed. 

ROBERT J. SULLIVAN 
Deputy Attorney General 

FINAL PARAGRAPH 0? A LETTER TCUHERB SCHUMACHER 

The second thln^ I bellove moot people overlook is the 

idea of V7hat Is meant by^record of survey". The law docs 

not- intend that a map be filed showing the entire survey 

bein^ made. Rather* the intent Is Juot what it says«"Show 

on the ciap material evidence (monuments) which in whole or 

in part do not already show in the record (added, replaced 

or amended}. Vour client is paying for your oervioe and 

is entitled to a map showing everything you did or found. 

The public record (via the law) is only asking you to show 

it that which it does not already know abioUt* This seems to 

me to bo such a simple thing and I fail to see how a county 

surveyor can argue much about a bunch of descriptions of 

physical monuments and the relationships between them. 

^iaf.^^rU'jC*^ '^%^0^ 
Eugfine L. Foster ^A - / 


